18 Mart 2014 Salı



ANKARA TAVASI


Ankara yöresel mutfağından Ankara Tavasından bahsedeceğiz. Bu yemek eski Ankara kültürüne ait bir
yemektir. Ankara Tavası il dışında da bilinen bir yemektir. Ünü Ankara'nın dışına taşmıştır. Ana maddesi kırmızı et, sebze olan bir pilav çeşididir. Özellikle düğün, şenlik, hıdırellez gibi özel toplanılan zamanlarda yapılır. Bu kadar bahsettikten sonra malzemelerini sayıp nasıl yapıldığından bahsedelim.

Ankara Tavası malzemeleri :

1.) 1 kg dana yada kuzu eti
2.) 2 tane soğan
3.) 1 yemek kaşığı salça
4.) 3-4 diş sarımsak
5.) 2 su bardağı arpa şehriye
6.) 1,5 yemek kaşığı tereyağı
7.) 1 yemek kaşığı sıvı yağ
8.) 4 tane yeşilbiber 
9.)  2 tane domates
10.) 1 tatlı kaşığı tuz
11.) 1 yemek kaşığı karabiber

Yapılışı :

Parçalara ayrılmış kırmızı etimizi temiz bir şekilde yıkayalım. bir tencereye sıvı yağ koyup etleri bu yağ ile bir güzel kızartın.üzerine sarımsak ve soğanları koyup pembeleşmesini bekleyin. Pembeleşen soğanın ardından karabiber, tuz ve salça ekleyip karıştırın. Bir kaç dakika sonra tencereye biraz su ekleyin. Daha sonra tencereye tere yağını koyunuz, yağ eridikten sonra arpa şehriye koyup karıştırın. Domates ve biberleri doğrayıp tencereye attıktan sonra bir süre pişmesini bekleyin. Son olarak önceden 190 derece ısıtılmış fırının orta bölümüne koyup domates ve biberlerin kızarıp yumuşayıncaya kadar pişirin. Yemek piştikten sonra biraz dinlendirin.


AFİYET OLSUN 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder