LABADA (EFELEK) DOLMASI
İç Anadolu'nun göz bebeği Ankara'mızın zengin mutfağına ait labada yada halk arasındaki tabiriyle efelek dolmasını tanıtıp tarifini vereceğiz. Efelek dolması İç Anadolu'ya özgü olsa da asıl çıkış yeri Kafkasya ve Azerbaycandır. İç malzeme olarak milletimizin yıllardır vazgeçmediği bulgur veya pirinç kullanılır. Bu yemeğimiz genel olarak Çubuk yöresinde yaygın olmakla birlikte kavurması da yapılmaktadır. Efeleği merak edenler varsa bu bir yaprak türüdür. Efelek bitkisinin faydalarını da ayrıca belirtmek gerekirse iştah açar , kanı ve bağırsağı temizler. bu kadar açıklama yaptıktan sonra biraz da malzemelerini ve yapılışından bahsedelim.
MALZEME :
1.) 2 BAĞ EFELEK YAPRAĞI
2.) 1 SU BARDAĞI PİRİNÇ YADA BULGUR
3.) 2 TANE SOĞAN
4.) 1 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞI
5.) 250 GR KAVRULMUŞ KIYMA
6.) 1 YEMEK KAŞIĞI TUZ
7.) 1 DEMET DEREOTU VE MAYDANOZ
8.) KURU NANE
9.) 1 YEMEK KAŞIĞI SALÇA
YAPILIŞI :
Efelek yapraklarını bir güzel yıkayın ve büyük bir kaba koyun. bir miktar suyu kaynatıktan sonra efeleklerin olduğu kaba boşaltın ve yumuşamasını bekleyin. Bir tavaya tereyagını koyup eritin , eriyen yağa doğranmış soğanları ilave edin. Ardından kıymayı ilave edip biraz karıştırdıktan sonra pirinçleri de tavaya dökün. Büzüşen pirinçlere bir bardak ılık su ekleyin, salça, tuz , dere otu maydanoz katıp pişmesini bekleyin. pişen iç malzemesi hazır olduktan sonra , efelek yapraklarına koyun. iç malzemeyi yapraklara koyduktan sonra üçgen şeklinde muska gibi sarın. Bütün efelek yapraklarını sardıktan sonra tencereye dizin ve dağılmaması için üstüne tabak koyup ağır ateşte pişirin. Piştikten sonra sarımsaklı yoğurt üstüne döküp servis yapın.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder