BEYPAZARI GÜVECİ
İç Anadolu'nun bozkırı ve tarihi ipek yolunun üstünde bulunan Beypazarı ilçesi Ankara'nın canlı tarihini yansıtmaktadır. Beypazarı tarihi yerleri zengin mutfağıyla gidenlere kültür hazinesi sunmaktadır.Beypazarı'na gidipte meşhur Beypazarı Güvecini yememek olmaz.Ancak yapımı zahmetli olan güveç 4-5 saat pişmesi gerekiyor.Günümüz modern dünyasında tencere de yapan hazır et suyu kullananlar var.Tabi Beypazarı'nda olunca her şey geleneksel yöntemlerde güveç kaplarına konularak fırınlarda pişirilir.İşte o zaman gerçek tadı ve lezzeti alabilirsiniz.Çok bahsediyorum ama nedir bu güveç ne özelliği var? Nasıl yapılır? Malzemesi nedir diye soracaksınız. Neyden mi yapılıyor.İşte cevabı ...
İlk önce gerekli malzemelerimizi sıralayalım
1.) kuzu eti
2.) kuyruk yağı
3.) sivri biber
4.) pirinç
5.) domates
6.) tuz
7.) çömlek
8.) pişmesi için uygun bir kara fırını
Gelelim nasıl yapıldığına :
Hazırladığımız kuzu etinin kaburga ve ön but kısmını el büyüklüğünde parçalara ayırınız.Güveç kabımıza domates ve sivri biberi doğrayın.Üzerine etleri ve su koyarak kapağı kapatıp fırına vererek pişirin.Daha sonra kuyruk yağını doğrayıp ayrı bir kapta pişirin.Güveçte pişen etleri ve sebzeleri kevgirle başka bir kaba alın.Güveçte kalan suya, tuz ve pirinç eklenerek 15 dakika pişirin.Etleri pirincin üzerine koyarak üstünü kapatın ve dinlenmesini bekleyin.Daha sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder