5 Nisan 2014 Cumartesi



AŞ ÇORBASI


Çorbanın kökeni sankirtçedir. ingilizce de çorba kelimesi iyi beslenme anlamındadır. İslamiyetten önce Türkler Orta Asya da yaşarken tahıl ürünlerinden umaç yaparlardı. Geçmişten günümüze gelen çorba yöreden yöreye değişmektedir. Bizim tarifini vereceğimiz çorba ise başkentimiz Ankara'ya özgü meşhur aş çorbasıdır. Dilerseniz malzemelerini sıralayıp tarifini verelim.

MALZEMELERİ:

1.) 2 çorba kaşığı sıvı yağ
2.) 2 tane soğan
3.) 1 çorba kaşığı salça
4.) 150 gr kıyma
5.) 1 bardak su
6.) 1 çay bardağı haşlanmış nohut
7.) 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
8.)  karabiber
9.) 1 çay bardağı erişte
10.) tuz, karabiber, nane


YAPILIŞI:

Kıymayı , tuz ve karabiberle yoğurun. küçük parçalar koparın. elinizde minik köfte gibi şekil verin. soğanları yemeklik doğrayın. Kızdırılmış sıvı yağda kavurun. salçayı da ilave edip karıştırın. Köfteleri de soğanın yanına ilave edin. et suyu ve 4 su bardağını koyduktan sonra kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra mercimek ve nohutu koyun. son olarak erişteleri koyun. kapağını kapatıp kaynamasını bekleyin. Hazır olduğunda karabiber ve nane ile servis yapın.

AFİYET OLSUN
   

3 Nisan 2014 Perşembe






KARTALAÇ 



Kartalaç Ankara'ya özgü bir börek çeşididir. ekmeğin pişirildiği tandır denen yerde biraz kalın açılmış yufkayla pişirilir. arasına maydanoz konulan lezzetli bir börektir. fırında pişirilmez. dilerseniz tarifine geçelim.

MALZEMELER:

1.) 5 kg un
2.) 500 gr yogurt
3.) 1 çay bardağı sirke
4.) tuz ve su ( göz kararı)

YAPILIŞI:
İlk önce hamuru kulak memesine kıvamına gelecek şekilde yoğurun. yoğurduğunuz hamuru 1  saat kadar dinlendirin. daha sonra gerekli malzemelerinizi hazırladıktan sonra  hamurdan orta boy mandalina boyunda bezeler yapın. daha sonra unlu bir tepsiyi yada temiz bir örtüye koyup nemli bir bezle kapatın. Düz bir sofranın üzerinde yufkalarınızı un ve oklava yardımı ile açabildiğiniz kadar ince ve yuvarlak açın. kızgın saça incecik açılmış yufkayı serin. yufkayı kurutmadan her yeri eşit pişecek şekilde çevirin sacın üstünde.

AFİYET OLSUN





MAMAK KURABİYESİ



İlk kez kurabiye Persler tarafından m.s 7'nci yüzyılda yapılmıştır. Perslerin kurabiyeyi yapım amacı seyahatlere giderken yanlarında atıştırmak için yapmalarıdır. 17. ve 18. yüzyıllarda ise profesyonel aşçılar yapmaya başlamıştır. Bu yüzyıllarda zengin ve üst tabaka kesimin sofrasında bulunmuştur. Ancak 19. yüzyılda fakir ve orta kesimine de girmeye başlamasıyla işin rengi değişmiştir. Şu anda ise her ülke kendine has kurabiyeler yapmaktadır. kurabiye ayrıca  yapılan kültürü de yansıtmaktadır. Gelelim bizim kültürümüze ait başkent mutfağından çıkma mamak kurabiyesine. Kurabiye hakkında verdiğimiz bilgiden sonra asıl bizim kurabiyemizden bahsedelim. yapılışı ve tarifiyle anlatalım.


MALZEMELERİ:

1.) 250 gr kuru maya
2.) 2 yumurta
3.) 1/2 kg un
4.) 1 bardak ılık su
5.) 1 çay bardağı şeker
6.) 1 yemek kaşığı kuru maya
7.)  1 çay kaşığı mahlep
8.) çörek otu

YAPILIŞI:

Mayayı ılık ve şekerli suyla kabartın. Eritilmiş margarin 1 yumurta hazırlanan maya ve mahlep un ilave edip yoğurun. Mayalanmaya bırakın. kabaran hamurdan küçük parçalar koparıp kalem boyutunda şerit yapın. Bu şeritlere örgü gibi şekil vererek tepsiye dizin. Sonra 10-15 dakika dinlendirdikten sonra yumurta sarısı döküp üstüne çörek otu serptikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına koyun ve pişmesini bekleyin. piştikten sonra ise dinlenmesini bekleyin. 


AFİYET OLSUN