3 Nisan 2014 Perşembe





MAMAK KURABİYESİ



İlk kez kurabiye Persler tarafından m.s 7'nci yüzyılda yapılmıştır. Perslerin kurabiyeyi yapım amacı seyahatlere giderken yanlarında atıştırmak için yapmalarıdır. 17. ve 18. yüzyıllarda ise profesyonel aşçılar yapmaya başlamıştır. Bu yüzyıllarda zengin ve üst tabaka kesimin sofrasında bulunmuştur. Ancak 19. yüzyılda fakir ve orta kesimine de girmeye başlamasıyla işin rengi değişmiştir. Şu anda ise her ülke kendine has kurabiyeler yapmaktadır. kurabiye ayrıca  yapılan kültürü de yansıtmaktadır. Gelelim bizim kültürümüze ait başkent mutfağından çıkma mamak kurabiyesine. Kurabiye hakkında verdiğimiz bilgiden sonra asıl bizim kurabiyemizden bahsedelim. yapılışı ve tarifiyle anlatalım.


MALZEMELERİ:

1.) 250 gr kuru maya
2.) 2 yumurta
3.) 1/2 kg un
4.) 1 bardak ılık su
5.) 1 çay bardağı şeker
6.) 1 yemek kaşığı kuru maya
7.)  1 çay kaşığı mahlep
8.) çörek otu

YAPILIŞI:

Mayayı ılık ve şekerli suyla kabartın. Eritilmiş margarin 1 yumurta hazırlanan maya ve mahlep un ilave edip yoğurun. Mayalanmaya bırakın. kabaran hamurdan küçük parçalar koparıp kalem boyutunda şerit yapın. Bu şeritlere örgü gibi şekil vererek tepsiye dizin. Sonra 10-15 dakika dinlendirdikten sonra yumurta sarısı döküp üstüne çörek otu serptikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına koyun ve pişmesini bekleyin. piştikten sonra ise dinlenmesini bekleyin. 


AFİYET OLSUN



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder